Un any més, arriben els Moros i Cristians a molts pobles valencians que celebren la festa popular que recrea les lluites medievals entre els bàndols musulmans i cristians. Els d’Alcoi, que són especialment famosos, singulars i espectaculars, foren declarats  d’Interés Turístic Internacional l’any 1980.

En el seu origen, la història es mescla amb la llegenda, la qual parla de l’aparició de Sant Jordi a lloms d’un cavall decidint la batalla en favor dels cristians front als musulmans comandats per Al-Azraq. Durant segles, les commomeracions del 23 d’Abril per Sant Jordi han anat evolucionant fins a arribar esdevindre les festes populars que hui coneguem.

Si no hi has estat i vols gaudir-les, ja saps què has de vore i viure? Estos són els dies claus que no t’has de perdre:

Dia 21 d’abril

Este dia demostra que som un país de músics. Totes les bandes que acompanyen a les filaes desfilen des de l’Avinguda del País Valencià fins la Plaça Espanya, que s’ompli de gom a gom. Allà, totes juntes interpreten l’Himne de la festa, fent vibrar d’emoció a tota la gent present. En acabar la interpretació de l’himne, hi ha focs artificials al Pont de Sant Jordi, els quals es veuen des de la Plaça Espanya. Les filaes fan després un sopar de germanor, la nit de l’olla, en el que mengen olleta alcoiana.

Dia 22 d’abril

Este és el dia gros en el que es produixen les entrades. Pel matí, té lloc l’entrada cristiana. Per la vesprada, li toca a la mora. Tot un dia colorit que cap visitant s’ha de perdre. El que potser sí es perga, a no ser que matine molt, és la Diana. A les 6 del matí les filaes desfilen amb 10 festers cada una, el caporal i la banda.

Dia 23 d’abril

El dia 23, el dia de Sant Jordi, també comença amb una Diana com la del dia anterior, amb la diferència que és fa a les 9:00 i que hi participen els xiquets.A les 11 es fa una processó amb la relíquia de Sant Jordi, des de l’església consagrada a este sant fins a la de Santa Maria i en la que participen els càrrecs festers i Sant Jordiet. Un dels moments més emotius d’esta processó és quan en el carrer Sant Llorenç es llancen pètals de rosa blancs i rojos al pas de Sant Jordiet, convertint el carrer en una estora de pètals. Esta processó acaba en una espectacular missa en què s’interpreta la Missa a Sant Jordi, d’Amando Blanquer.

A la vesprada es fa una diana vespertina, anomenada del cavallet, en la que participen les filaes dels Realistes i dels Barbarescs. A la nit es fa la retreta, en la que els festers desfilen sobre carrosses llançant objectes, xicotets regals, al públic.

Dia 24

El dia següent a Sant Jordi, el 24, és també conegut com a dia dels trons. Els andalusos i els maseros protagonitzen un acte amb un to més humorístic conegut com a contraband. Després, arriba la pòlvora amb les guerrilles, i més tard es produix la presa del castell per part del bàndol moro. FInalment, a la vesprada, aels cristians aconsegueixen recuperar-lo assolint així la victòria definitiva. Finalment, tot acaba amb soparets dels festers.

Tapa i festa

Enguanya, a més, durant tota la celebració de moros i cristians, hi ha a la Glorieta paradetes amb tapes i productes en la qual participen 15 restaurants.