Això diu que era… la casa Rural Valor.

És ben sabut que Enric Valor va néixer a Castalla, el que no ho és tant és que son pare era de Penàguila. Una família del poble, amb ganes de donar a conéixer Penàguila i la seua llengua, va pensar que era imprescindible conservar casa de la família Valor i dedicar-la a la figura l’autor de les Rondalles. Varen tindre l’oportunitat de comprar-la i decidiren fer una casa rural. Tot va ser pensat i fet. Al mateix temps que pensaven en l’adaptació de l’edifici, anaven barallant idees sobre com donar-la a conéixer i quines activitats vinculades amb l’autor podrien organitzar.

La casa rural disposa de 5 habitacions, amb els inequívocs noms: “I queixalets també”, “Dimoni fumador”, “Esclafamuntanyes”, “Home roig, gos pelut i pedra redona” i “Castell del Sol”. Han volgut oferir totes les comoditats d’un hotel: les  habitacions disposen de calefacció central, aire condicionat, ventiladors, televisions, bany, wifi i roba de llit i de bany. Dues de les habitacions tenen xemeneia. També disposen d’un petit restaurant per a servir desdejunis, dinars i sopars, amb menú i carta amb menjars casolans de temporada. Com no podia ser d’una altra manera, tots els menjars estan elaborats amb oli verge d’oliva ecològic de collita pròpia. Durant l’any organitzen jornades gastronòmiques de bolets, tasts de formatges, etc. Tenen el projecte de restaurar les bodegues de la casa perquè els seus clients disposen d’un espai per a passar una bona estona.

A més d’oferir l’oportunitat de gaudir de la casa de la família Valor, el projecte destaca la importància de la cultura en totes les seues manifestacions. Per això, tenen una exposició permanent de paisatges vinculats a les Rondalles, que ha estat coordinada per la Universitat d’Alacant. També organitzen presentacions de llibres, exposicions d’art,  concerts de música en directe, visites guiades al Jardí de Santos, al museu de l’oli, etc. Al mes de maig organitzen junt amb la Coordinadora de l’Alcoià una ruta pels racons més característics del poble on es conten rondalles i històries de la comarca.

La llengua que utilitzen a la Casa Rural Valor és el valencià, igual que als altres negocis del poble. Expliquen que a la casa de la família Valor no podia ser d’una altra manera: no es tracta de conservar les parets, sinó de fer valdre la llengua i la cultura d’Enric Valor.

Com deia Enric Valor, Penàguila és un bell racó enmig d’intricades i ombrienques muntanyes.

El següent article és troba a la revista Bon dia! El valor de l’economia en valencià, Núm.1