Una gran plaça comercial, tradicional i innovadora.

 

Com la carabassa al forn o les castanyes torrades, des de fa 672 anys Cocentaina celebra, quasi sense interrupció, la Fira de Tots Sants, el certamen comercial més important del País Valencià. Els estrets carrers i les places de Cocentaina canvien el seu aspecte habitual, de vila morisca i cristiana, per a acollir a milers de visitants i centenars d’expositors disposats a tancar la millor compravenda.

Concretament, 505.933 persones van visitar Cocentaina en la passada edició de la Fira de Tots Sants. Visitants arribats des de tots els indrets de la geografia valenciana però també d’altres províncies confrontant com Múrcia, Catalunya, Castella la Manxa, Andalusia, Aragó… que troben a la nostra ciutat un lloc on perdre’s, gaudir de la gastronomia local o internacional i distreure’s amb les més de 200 actuacions culturals previstes i els centenars de parades disposades per tots els racons. Una fira valenciana oberta a tots i totes, en la que cadascú parla en la seua llengua sense cap mena de problema.

Quan arriba la Fira de Tots Sants, també els veïns i veïnes de Cocentaina prenen part d’aquesta important festa obrint les portes de les seues cases i, també, dels seus negocis. A la Fira de  Cocentaina, el comerç de proximitat amb un producte de qualitat, una atenció personalitzada i, per descomptat, en valencià. A Cocentaina podem trobar tota mena d’establiments, destacant especialment la seua diversa oferta en restauració, els forns i pastisseries, els embotits artesans del terreny, vins i olis de les nostres serres, calcer i teixits.

Sense tenir en compte el comerç local, uns 750 expositors arriben fins a Cocentaina per a vendre els seus productes i oferir les millors ofertes en la Fira de Tots Sants. Sigues comprador o venedor, la Fira de Tots Sants ofereix un potent aparador on es pot trobar quasi de tot, des d’impressores 3D fins a tractors. El valor econòmic del producte exposat a Cocentaina arriba fàcilment als 52 milions d’euros.

Cocentaina es converteix, per uns dies, en un motor econòmic que dinamitza el comerç local alhora que apropa altres propostes fins a les comarques centrals. Una demostració clara del caràcter valencià, emprenedor, acollidor i innovador.

El següent article és troba a la revista Bon dia! El valor de l’economia en valencià. Núm.0