Què és València Turisme?

València Turisme és la marca turística amb la qual el Patronat de Turisme de València es mostra al món. El Patronat és l’organisme autònom de la Diputació de València per a treballar el turisme, és a dir, és l’estructura administrativa necessària per a promocionar l’activitat turística en les nostres comarques.

Quines són les funcions més ressenyables?

En eixa tasca de recolzament de l’activitat turística al nostre territori, treballem la promoció a les fires i salons estatals i internacionals del sector, així com l’assistència tècnica i coordinació de les iniciatives locals relacionades amb la creació de producte turístic que treballem territorialment mitjançant els plans de dinamització i governança turística i també amb programes específics nostres com Film València, Del Tros al Plat i altres per a promoure el turisme cultural, gastronòmic, i turisme actiu i mediambiental, com ara el Birdwatching.

Gràcies a tot això hem aconseguit la vinculació d’empreses receptives (touroperadors) i productores de turisme, generant així suport a la comercialització dels nostres productes turístics, un suport que s’ha materialitzat en el nou projecte Trade València, presentat a Fitur 2019.

Quins són els col·lectius més importants entre els nostres turistes?

Des de 2016, el model de turisme ha canviat i, en estos moments, les afluències qualitatives i quantitatives de turisme són sensiblement diferents. L’activitat turística s’ha desestacionalitzat de manera important i els turistes venen des de gener fins a desembre. Fonamentalment, venen a la ciutat de València i des d’ací estem propiciant que compren experiències a tot el territori. El perfil del turista que ve a València és molt variat, des del familiar, aventurer, fins al de congressos i altres. Però, en qualsevol cas, el ben cert és que ha augmentat l’afluència turística a València.

Per raons òbvies, els valencians i valencianes som els millors candidats a ser el col·lectiu més important dels “turistes de proximitat”. Què fan els ajuntaments per a posar-ho en valor? Quina ha sigut la campanya més reeixida?

Probablement el turisme vacacional sí que és el més valencià, però el turisme experiencial, gastronòmic, cultural, etc., està més vinculat al públic estatal i internacional, més que estrictament valencià. Precisament per això estem ajudant els ajuntaments perquè faciliten la creació de productes turístics.

Quines són les accions de València Turisme per a promoure que els valencians coneguem millor el nostre territori?

Podem dir que hi ha una gran acció dirigida a eixa promoció per a la societat valenciana. Em referisc a la Fira de les Comarques, que celebrem d’ací ben poc, del 5 al 7 d’abril, a la Plaça de Bous de València. A la Fira, a més de promoció de destinacions, hem posat l’accent en treballar el turisme de manera professional, connectant el públic final amb les empreses turístiques valencianes que ofereixen experiències a les comarques.

Quina consideració té la llengua en les relacions entre els hostalers i els clients?

La llengua és importantíssima en eixa relació entre hostaler i client. Si es refereix a l’ús del valencià en aquest àmbit, el millor és que siguen els hostalers qui donen la resposta. Jo puc parlar d’allò ideal, però la realitat la saben els hostalers.

Quins són els motius pels quals els hostalers fan poques campanyes de promoció del turisme en valencià?

Crec que no em correspon a mi valorar aquesta qüestió. Supose que cada empresari valorarà les accions a emprendre en funció dels seus objectius.

València Turisme fa alguna promoció del valencià en el turisme del nostre País?

Per la nostra banda, com a institució pública, tenim el deure de dedicar els màxims esforços a promocionar tot allò que ens fa diferents i que forma part de la nostra essència. La llengua és un dels valors més significatius dels valencians i de les valencianes. València Turisme parla valencià sempre. La nostra marca és en valencià. Inclús alguns dels programes més importants, com ara, Del Tros al Plat, reben el nom institucional en valencià. A més, totes les nostres accions són en valencià, complementades amb la llengua del lloc al qual anem.

De quina manera podem accedir els ciutadans i ciutadanes a la informació que ofereix València Turisme?

Fonamentalment a la web del Patronat de Turisme de València, www.valenciaturisme.org, i també a través de les xarxes socials. Estem a Facebook Instagram i Twitter com a @valenciaturisme.

El següent article és troba a la revista Bon dia! El valor de l’economia en valencià, Núm.1