Els mítics cinemes Albatros de València van tancar l’any 2010 després d’un quart de Segle en funcionament, oferint cinema en versió original i una programació més allunyada de la de les sales comercials.

Amb la crisi econòmica general i la particular del cinema originada per l’accès al pirateig i visionat per Internet i la pujada de preus, molts cines de barri o alternatius van haver de tancar. Ara, hem vist el renaixement d’alguns d’ells, en una dinàmica de posar en valor noves formes d’entendre l’oci i la ciutat. A València, és el cas dels Cines d’Aragó, que van reobrir al 2015 i, ara, dels Cines Albatros.

Ventura Pons està al capdavant del projecte

Els Albatros tornen a obrir de la mà del cineasta Ventura Pons, que fa uns anys va dur endavant un projecte similar a Barcelona, reobrint els cinemes Texas. De fet, el nom dels nous Albatros serà AlbaTexas. Es pretén seguir el mateix model, avalat per la xarxa Europa Cinemas que ha considera als Texas como un dels millors cines d’Espanya. 

El pla és oferir pel·lícules de reestrena a un preu accessible de 3 euros. Les quatre sales portaran el nom de diferents figures valencianes com l’actor Joan Monleón, el cantant Ovidi Montllor (que també tingué una faceta d’actor, menys coneguda pel públic), l’actriu Lola Gaos i el cineasta Carles Mira.

I si això no fora poca cosa, els AlbaTexas fan una aposta potser molt ambiciosa i única al cap-i-casal. S’oferiran pel·lícules subtitolades al valencià. Si esta oferta rep una bona acollida (això depén de tots nosaltres com a espectadors), podria obrir-se la porta a que la nostra llengua arribe a un terreny on sempre ha sigut un rara habis, el cinema. Un canvi que hauria d’arribar a alters ciutats i pobles, sobre tot amb l’ajuda de la posada en marxa de la nova televisió pública.