Vicent Marzà, Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha presentat la investigació Impacte i valor econòmic del valencià realitzat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie). Es tracta del primer volum de la nova col·lecció Rafael L. Ninyoles amb la que es pretén conéixer la contribució del valencià a la nostra economia. Este primer estudi s’hi pot trobar en ací.

En ell, s’hi quantifica el valor que té el valencià sobre la nostra economia i l’ocupació en un 2,1% del nostre PIB, és a dir 2.065 milions d’euros i 3% de l’ocupació, l’equivalent a 56.367 llocs de treball. Estes dades es refereixen al sector de l’educació, indústria cultural i mitjans de comunicació, sector públic i indústria de la llengua. Les dades de l’estudi es corresponen a l’any 2017.

«El valor que té el valencià sobre la nostra economia i l’ocupació en un 2,1% del nostre PIB, és a dir 2.065 milions d’euros i 3% de l’ocupació 56.367 llocs de treball.»

La col·lecció té previst publicar altres estudis durant l’any 2019, sobre La igualtat de les llengües en l’Administració, L’ús de les llengües en la comunicació telemàtica de l’Administració local, Estudi de les actituds lingüístiques sobre l’educació multilingüe en la comunitat escolar al Camp de Morvedre i Prospecció de la situació del valencià i alternatives.

Les petites i mitjanes empreses saben bé el valor de relacionar-se amb els clients en la seua llengua. De fet, cada vegada són més les grans empreses que utilitzen la llengua per a fer les seues campanyes, bé publicitant-se en valencià, incloent-hi el valencià en la retolació dels seus locals, utilitzant expressions valencianes, etc.

L’any 2016 vàrem crear Troballengua amb l’objectiu de fer valdre l’economia en valencià. A partir de la realitat que més del 90% dels valencians i valencianes entenem la nostra llengua i que més del 50% el parlem. Ja hem enregistrat gratuïtament més de 5.300 comerços i professionals que entenen el valencià. Col·laborem amb diversos ajuntaments i altres entitats públiques i oferim informació dels seus llocs d’interés natural, béns culturals i festes.

Per altra part, l’any 2018 inciarem la publicació de la revista BON DIA! El valor de l’economia en valencià, per tal de divulgar accions i iniciatives públiques i privades que aposten per aprofitar tots els recursos que fomenten la nostra economia. Pots llegir el número 0 ací i el número 1 ací.