La geolocalització és un recurs que ha passat a formar part de la nostra vida. Els dispositius electrònics disposen d’ell per defecte. Les empreses els utilitzen per a acostar els seus productes i serveis als possibles clients. De bon tros, l’aplicació més utilitzada és Google Maps, que ha passat a formar part de la nostra iconografia. En ser un producte universal, els criteris que utilitza són, per força, genèrics i, en el cas dels valencians i valencianes, no tenen en compte que som un poble amb dues llengües.

Quan busquem un poble valencià al Google Maps només el reconeix en la llengua en la qual hem programat el buscador. Si hem escollit el castellà, Xàtiva apareix com Játiva; si el tenim en valencià, Orihuela serà Oriola, i així tot. Google no entra en particularitats, ni en la nomenclatura oficial dels nostres pobles i indrets. Amb prou feines, férem la consulta a Google (que sorprenentment ens va respondre) i en curt ens var dir “això és així”. En conclusió, amb Google no és possible respectar la normativa valenciana. La bona notícia és que els valencians tenim un recurs propi per a la geolocalització: els mapes de l’Institut Cartogràfic Valencià, li direm l’ICV, que és l’agència de cartografia de la Generalitat Valenciana.

La seua funció és la mateixa de tots els organismes nacionals de cartografia: representar el territori de la manera més fidedigna possible. Això tradicionalment ha significat l’elaboració de cartografia per representar el país a través de mapes i cartes. Ara, els avanços tecnològics han permés d’expandir de manera quasi il·limitada els treballs dels instituts cartogràfics. En el nostre cas, disposem de molta més informació i de major qualitat que la que ens ofereix Google Maps.

L’ICV ofereix informació sobre la cartogràfica bàsica de la Generalitat i també informació temàtica amb components territorials generats per les diferents conselleries. L’equip tècnic de l’ICV està altament qualificat  i treballa en coordinació amb altres homòlegs, tant d’Espanya com d’altres estats. Els Instituts Cartogràfics són recursos altament apreciats, tant per les institucions públiques com per les empreses.

Durant anys l’ICV ha patit de la manca d’un projecte clar i de reconéixer-li un valor real. En els darrers anys els tècnics i els gestors de l’ICV han fet un gran treball per a coordinar-se amb altres instituts per a millorar les seues prestacions, per exemple, amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han posat a disposició del públic la ubicació dels més de 150.000 llocs i llogarets valencians que l’AVL té recollits en el seu nomenclàtor.

És clar que Google Maps i altres recursos són molt útils, però de cara a conéixer el nostre territori, la cartografia de l’ICV sempre tindrà avantatges, perquè està feta per a nosaltres. Tant de bo que Google respectara la nostra toponímia.

El següent article és troba a la revista Bon dia! El valor de l’economia en valencià, Núm.1