Qui no coneix Paco Muñoz? Els qui hem cantat les seues cançons amb els nostres fills, el coneixem bé. Ell va fer normal que junts poguérem cantar en valencià amb ells. També hem cantat amb ell cançons que formen part de les nostres vivències com a valencians. Paco és part de la nostra memòria col·lectiva més amable.

I què té a veure Paco Muñoz amb l’economia en valencià? Doncs que, quan va començar a cantar, va decidir que ho faria en valencià. Es va sentir obligat pel maltractament que patia la llengua i ha fet de cantar en valencià el seu medi de vida.

Fa vora de 50 anys era ben improbable viure de cantar en valencià. Els recitals tenien pocs espectadors i la censura franquista treballava de valent posant entrebancs de tota mena. De fet, la cançó “Què vos passa valencians?”, va estar prohibida 3 o 4 anys. És probable que a les persones que no visqueren aquella època els coste entendre que cantar en valencià suposava un risc.

Quan va publicar el seu primer disc, la companyia discogràfica li va posar uns recursos tècnics i professionals de molt bona qualitat. Varen arriscar els seus diners. Només, la Viuda de Miguel Roca, la tenda de discos més important de l’època, va vendre més de 18.000 discos. La productora no es va enganyar en fer el càlcul. Ells varen fer un bon negoci i per a nosaltres va suposar un pas cabdal en la nostra recuperació com a poble. Tots guanyarem.

Ara tenim professionals valencians en totes les activitats vinculades amb la música  i cada any se’n publiquen un centenar de discos. Cantar en valencià ha esdevingut una part important de la nostra economia.

Gràcies Paco, moltes gràcies.

El següent article és troba a la revista Bon dia! El valor de l’economia en valencià. Núm.0