El Paratge Natural Municipal de la Dehesa, de quasi 700 mil hectàrees d’extensió, forma part de la província de Castelló i es situa, concretament, en l’extrem oriental del terme municipal de Soneja.

El 6 de novembre del 2000, aquest lloc va ser declarat Microrreserva de Flora per la Conselleria de Medi ambient, a causa de la presència de nombroses espècies botàniques endèmiques o en perill d’extinció, com la Crassula campestris o el Quercus suber, entre uns altres. Dos anys més tard va ser declarat Paratge Natural Municipal pel gran valor paisatgístic, ecològic i etnològic que posseeix.

Del recorregut ecodidáctico del paratge destaquen les sorres silícies i argiles del Triàsic, la Llacuna temporal de la Dehesa, l’antiga pedrera de molí, la bassa de l’Arenal o la increïble vista des de la Serra Calderona a la Serra d’Espadán. Pel que fa a la fauna, també destaca la presència d’espècies animals incloses en el Catàleg d’Espècies Protegides i d’Interès Especial, com el senglar, el tòtil, l’àguila o el fardatxo.

Per a accedir al Paratge de la Dehesa es recomana iniciar el recorregut per la PR-CV 320, que comunica directament amb el lloc.