La ruta dels monestirs és un itinerari turístic que uneix tots els situats en les comarques centrals de la província de València. Este recorregut es pot en vehicle o a peu, per una ruta condicionada per a açò (GR-236).
Els monestirs que podràs visitar durant l’itinerari són:

MONESTIR DE SANT JERÓNIMO DE COTALBA (ALFAUIR)

Va ser fundat per Alfonso el Bell, Duc de Gandia, l’any 1388 per a acollir als monjos Jerónimos que fugien del Monestir de Xàbia pels atacs de pirates Berberiscos.
Recomanem la visita als seus voltants, visitar poblacions com Vilallonga, Ròtova o Gandia i practicar senderisme per les muntanyes que ho envolten.

MONESTIR DEL CORPUS CHRISTI (LLUTXENT)

El Monestir del Corpus Christi es va començar a construir en 1422 pels Dominicos. Durant la seua història, va albergar la primera Universitat valenciana per la seua bellesa austera i funcional.
Recomanem la visita a l’Església del Corpus Christi, d’estil gòtic mediterrani declarada monument nacional en 1982, que es troba al costat del Monestir.

MONESTIR D’AIGÜES VIVES (CARCAIXENT)

El Monestir d’Aigües Vives va començar a construir-se en el segle XV per decisió de Gonzalo García de la Massa i el seu fill. D’ell destaca la decoració interior d’estil barroc i el claustre.
El municipi de Carcaixent és considerat el bressol de la taronja, doncs va ser, gràcies a la iniciativa del rector Monzó a la fi del S.XIX, en el seu terme municipal on es va plantar el primer taronger per a la seua comercialització.

MONESTIR DE SANTA MARIA DE LA MURTA (ALZIRA)

La seua fundació naix de l’agrupament de algunes ermites de la vall entre els segles XIV i XV. D’ell destaca la Torre dels coloms, una robusta construcció d’arquitectura militar i el portal renaixentista presidit per l’escut de la família Vic.
L’any 1995, l’Ajuntament d’Alzira va iniciar la recuperació d’aquest monument històric declarat Bé d’Interès Cultural.

MONESTIR DE SANTA MARIA DE LA VALLDIGNA (SIMAT DE LA VALLDIGNA)

Va ser fundat per Jaume II el Just l’any 1298. La seua arquitectura combina la implantació gòtica del segle XIV amb dependències barroques dels segles XVII i XVIII.
Recomanem la visita a l’Antiga Mesquita de la Xara, actual ermita de Santa Anna, que encara conserva arcs i elements d’arquitectura musulmana, únics en tota la Comunitat Valenciana.