La ciutat de Castelló acull un any més la XIX Trobada de les Bèsties del Foc, organitzada per Botafocs, en la que multitud d’associacions i entitats valencianes i catalanes convertiran la Plaça Major de Castelló en un espai de festa, música, cultura, tradició i pólvora.

Les Associacions que participaran el pròxim 9 de juny a esta edició són: La Cucafera i Drac de Reus, els Dracs de Molins de Rei, el Drac de Gràcia (Barcelona), Els Drac gran i infantil dels Diables de Casablanca de Sant Boi de Llobregat, el Drac Estarrufat i Estarrufadet de Poblenou (Barcelona), el Drac Volador i la Sagresaureta de La Sagrera (Barcelona), el Drac infantil i el Bou de Vinaròs, a més del bestiari infantil i el Drac i Víbria de Castelló de la Plana. La dinàmica és convidar cada any a entitats diferents, per a mostrar la varietat d’elements existents arreu de les nostres comarques.

Rafel Pérez i Sorlí, President de Botafocs, ens parla un poquet més sobre la festa.

Què són les bèsties del foc?
Són figures zoomòrfiques portades o arrastrades per una o vàries persones que representen diferents animals fantàstics, mitològics, quotidians, etc. Estos són una part important de la cultura popular, i que moltes vegades han estat relacionades amb antigues tradicions religioses com, per exemple, la Festivitat del Corpus o amb alguna contalla local.

Quin és l’origen d’esta trobada que va crear-se fa ja 17 anys?
L’origen de la festa va ser l’any 1999 amb la construcció dels Dracs de Botafocs, ja que a partir d’aquell moment es van organitzar les trobades de bestiari anual, primer dintre de la Nit de Sant Joan i més tard a la Plaça Major de Castelló. A més, Botafocs també anava construint a la vegada nous elements de bestiari a la ciutat: Víbria (2004), Bestiari Infantil (2008), l’Haca Traca Almalafa (2009), els cabuts de l’Antifaç (2014)… Les trobades de bestiari han anat creixent en el nombre de participants fins arribar a 12 entitats.

Què diries que és el més cridaner de la festa?
La varietat d’actes dins de la mateixa jornada (plantada, tablada, cercavila, balls, encesa de pirotècnia…) des de les 17 hores fins les 21 hores pels carrers més cèntrics de Castelló, fan que la diada siga única i espectacular dins dels actes de cultura popular de la ciutat.
Per altra banda, és molt cridaner el fet de trobar tantes entitats de bestiari participants, ja que som la trobada de bestiari més gran de tot el País Valencià. A més, en esta edició celebrem els 10 anys del Bestiari Infantil. Per últim, també és atractiva la presència de tants músics acompanyant les figures amb gran varietat de sons i ritmes, les enceses de pirotècnia de les figures…

Per últim, parla’ns un poc de Ramón Aumedes, home rellevant de la festa.
Ramon Aumedes, o que és el mateix el taller Sarandaca de Granollers, és una empresa que es dedica a construir elements d’imagineria popular: gegants, cabuts, bestiari, etc. El taller ha construït molts elements de bestiari de Granollers, Montmeló o Gavà, així com molts gegants i cabuts a moltes localitats de Catalunya i el País Valencià. De fet, és el constructor de tots els elements de bestiari de Botafocs: 2 dracs, 1 Víbria, 6 dragolins i víbrietes, 1 haca, entre altres.