La Serra Calderona és, sens dubte, un dels paratges més representatius de la Comunitat Valenciana, tant per la seua bellesa com per la seua extensió. Mesura exactament 17.772 hectàrees i abasta les comarques de Camp de Morvedre, Camp de Túria i l’Horta. El 15 de gener de 2002 va ser declarat Parc Natural per la Generalitat Valenciana. La Serra compta en els seus voltants amb multitud de llocs interessants a visitar, entre ells, la Font de Sant Josep, l’esplanada del Castell, Castell de l’Alt del Pi, el Mirador del Garbí i la Font de Barraix.

Cada dia, dotzenes de persones decideixen fer una ruta de senderisme per la Serra. La dificultat del recorregut és mitja baixa, per la qual cosa és apta per a qualsevol persona que vulga realitzar-la. La longitud és poc més de 16 km i la seua durada unes 4 hores i mitjana, sense fer parades.

 

Per què el nom de “La Calderona”?

 

“Al·legoria de la vanitat”. Suposat retrat de “la Calderona”.

 

La vida de María Inés Calderón “La Calderona” està plena de llegendes de les que encara no sabem la seua veracitat. Va ser actriu, cantant, amant de Felip IV i mare de Juan José d’Àustria. Quan Felip IV la va sorprende amb un antic amant, el duc de Medina de las Torres, el monarca va ordenar la seua reclusió en el monestir de Sant Benito.

“La Calderona” va ser abadessa del monestir benedictí entre 1643 i 1648. Conta la llegenda que va fugir del convent de la Alcarria i va acabar els seus dies com a bandolera en la serra que ara porta el seu nom. Poques vides poden aconseguir el nivell d’intensitat que va viure, pel que sembla, aquesta dona en la primera meitat del segle XVII.

Què podem trobar a La Calderona?

El Puntal dels Llops (Olocau)

El Puntal dels Llops és un assentament del segle V a. C. que destaca per a seua impressionant muralla, la torre de vigilància i un conjunt d’habitacions obertes a un carrer central que recorre longitudinalment l’assentament. Des del jaciment es pot contemplar l’extens paisatge de tot el Camp del Túria, l’Horta de València i el litoral.

Les visites guiades gratuïtes es poden concertar amb antel•lació al telèfon 672794404 (dimecres a diumenge de 10-14h) o en puntal.llops@olocau.es | Més informació

 

Mirador de El Garbí

El Garbí és una muntanya situada en la part oriental de la Serra de La Calderona, a poca distància del  Mediterrani, entre els municipis d’Estivella, Segart i Albalat dels Tarongers, a la comarca del Camp de Morvedre.

 

Et recomanem el cercador de Troballengua per a trobar llocs per a menjar, descansar o visitar. Dóna-li una ullada als pobles propers a la Serra com Olocau, Nàquera o Serra.