L’any 2013, Àlex, Andrés i Sergio, una colla d’amics de La Jana, varen crear el projecte Olis Cuquello amb la voluntat de treballar la terra, protegir el territori i viure dignament del conreu de les velles oliveres de la comarca (algunes de més de mil anys) i la producció d’olis d’alta qualitat. La seua aposta incloïa defensar el caràcter minifundista de les propietats, protegir l’ecosistema mediterrani i apostar inequívocament per la cultura valenciana. De fet, utilitzen el valencià per a etiquetar els seus productes, tot i que la normativa els obliga a etiquetar-los en castellà.

Olis Cuquello cuida cada fase de la producció: recol·lecten les olives directament des de l’arbre en el seu moment òptim per a cada varietat, rebutjant les que han caigut a terra. Les porten a les almàsseres el mateix dia per extreure’ls l’oli per procediment mecànic en fred, controlant la temperatura en tot moment. Finalment, les embotellen en ampolles de 250 i 500 ml i les fiquen en caixes de cartó amb un disseny magnífic. Les comercialitzen en tendes gurmet d’arreu l’Estat, en particular el País Basc, i també al Japó.

Quan endegaren el projecte no es platejaren en quina llengua volíem presentar els seus productes: ho farien en valencià. Però la normativa de la UE els obliga a fer-ho en castellà, el valencià és opcional. Per a augmentar la presència del valencià han inclòs una etiqueta al coll de l’ampolla, així no tenen restriccions. Consideren que l’ús de la llengua no té cap cost comercial, per contra dona més proximitat als seus productes. Ens expliquen que les ampolles que envien al Japó estan etiquetades en valencià i en japonés.

Tenen tres tipus de clientela, els que van a comprar a La Jana prefereixen que estiga en valencià, els restauradors que aposten pel producte de proximitat també ho valoren. A les tendes, els és igual. Sols en una tenda de Castelló varen tenir problemes, només sentir-los parlar en valencià de les comarques del nord, els varen dir “en catalán no queremos nada”. Quan li explicaren que eren de La Jana, varen canviar d’actitud.

Una altra manera d’estar vinculats amb el territori és la seua col·laboració amb el CAU de Castelló, un centre capdavanter en la rehabilitació i tractament de l’autisme. Olis Cuquello és un negoci que entén la importància de cuidar l’arrelament amb la gent i el territori.

El següent article és troba a la revista Bon dia! El valor de l’economia en valencià, Núm.1